Plemeno Hisex hnědý
Hisex hnědý je druh nosné kuřice, který produkuje velké množství vynikajících vajec. Přednostmi tohoto druhu jsou, mimo jiné, vysoká snáška, životaschopnost a robustnější tělesný rámec.
Druh je určen pro intenzivní i alternativní chovy. Vysoká kvalita vajec tohoto druhu je výsledkem mnoha let genetického výzkumu.
Příznivých genetických vlastností bylo dosaženo kvalitním krmením, dobrým ustájením a řádnou správou.
Výroba a třídění vajec
Výroba a třídění vajec na naší farmě je pod stálou veterinární kontrolou. Čerstvě snesená vejce jsou od chovných slepic tříděna v hygienickém prostředí ručně.
Vajíčka jsou pečlivě prohlížena a tříděna opticky i pomocí tzv. prosvícení. Prasklá vajíčka, u kterých je porušena i blána, se z prodeje spotřebitelům vyřazují a mohou se dále využít např. jako krmivo. Pokud je porušena jen skořápka a ne ve vysoké míře, tak tato vajíčka se dávají do proložek a odváží se ke zpracovatelům na další zpracování na vaječné produkty. Po roztřídění jsou jednotlivá vajíčka vážena a dle váhy tříděna do jednotlivých váhových kategorií.
Přeprava do obchodů, skladování v obchodech
Čerstvá vejce jsou přepravována z naší farmy automobilem s chladícím zařízením aby po dobu přepravy byla zachována předepsaná teplota pro skladování a přepravu, dle příslušných předpisů a nařízení.
Na naší farmě provádíme třídění vajec
Pouze třídírny schválené příslušným orgánem dané země (v ČR – Státní veterinární správou) smějí třídit a balit vejce. Třídírna musí mít přidělené registrační číslo chovu např. CZ 1234 (uvádí se na obalech výrobku).
Hmotnostní skupiny vajec
hmotnostní skupina vejce | váha v g |
S - malá | do 53 |
M - střední | 53 až 63 |
L - velká | 63 až 73 |
XL – velmi velká | 73 a více |
Zásady pro uchování vajec
Vejce třídy A se neomývají nebo jakýmkoliv jiným způsoben nečistí před tříděním ani po třídění, tato vejce se nekonzervují nebo nechladí v prostorách nebo objektech, kdy je teplota uměle udržována pod +5°C.
U vajec barva skořápky nemá vliv na jeho kvalitu. Barva skořápky, bílá nebo hnědá je dána chovným plemenem.
Minimální trvanlivost u vajec je 28 dnů od data snášky. Na obalech musí být tato minimální trvanlivost vždy uvedena.
Povinné údaje na obalech:
Jméno nebo adresa podniku, který vejce balil nebo nechal zabalit
Rozlišovací číslo třídírny např.: „CZ 123“ – je přiděleno Státní veterinární správou a znamená schválení provozovny, která vejce třídí a balí
Třídu jakosti a hmotnostní skupinu
Počet balených vajec
Datum minimální trvanlivosti spolu s doporučením patřičného skladování vajec třídy A
Metoda chovu nosnic u třídy A
Vysvětlení významu kódu producenta
Povinné údaje na vejcích:
První číslice označuje metodu chovu nosnic:
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
„3“ – vejce nosnice v klecích
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
Podle kódu producenta na vejci zjistíte původ vajec:
„CZ“ – Česká republika
„SK“ – Slovensko
„LT“ – Litva
„PL“ – Polsko
„DE“ – Německo
„NL“ – Nizozemí
„ES“ – Španělsko
Poslední čtyřčíslí:
Např. „1234“ - znamená registrační číslo hospodářství chovu